Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Στρατιωτική Θητεία : Αυτοκτονίες, σκληρά Ναρκωτικά και Κατάθλιψη























Ολοένα πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια οι επιστημονικές μελέτες που προσπαθούν να διερευνήσουν το θανατηφόρο δρομολόγιο ναρκωτικά-στρατός-αυτοκτονίες στρατευμένων. Πρόκειται ουσιαστικά για έρευνες που επιχειρούν οι Στρατιωτικές Υγειονομικές Υπηρεσίες και αν μη τι άλλο θέλουν να διαφυλάξουν το κύρος του στρατού. Έρευνες που αδιαφορούν ή ακόμα συγκαλύπτουν τους λόγους για τους οποίους η «υποχρεωτική» σχέση της νεολαίας με τον στρατό ωθεί στην χρήση ναρκωτικών, στον αλκοολισμό εφέδρων και μονίμων, τελικά στις αυτοκτονίες που καταγράφονται πλέον στο σύνολο του προσωπικού.
Ακόμη όμως και έτσι, δε μπορεί να μην γίνει αντιληπτό ότι η εκτίναξη της χρήσης ναρκωτικών, του πολλαπλασιασμού των ασθενειών που βάλλουν την ψυχική υγεία, τέλος η δραματική αύξηση των αυτοκτονιών σχετίζονται με τις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζονται και το Μνημόνιο κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ, διαμορφώνοντας το παρόν και μέλλον του εργασιακού μεσαίωνα και τα ακραία οικονομικά –κοινωνικά αδιέξοδα. Τα ποσοστά της ανεργίας στους νέους χτυπούν κόκκινο φτάνοντας στο 30%, φυλακίζοντας σε ατέρμονη εργασιακή περιπλάνηση την ιστορικά πιο μορφωμένη νέα γενιά. Μια γενιά που μαθαίνει ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα, που της απαγορεύουν την αμφισβήτηση. Ο συνδυασμός των παραπάνω με την κυριαρχία του ατομισμού και του κανιβαλικού ανταγωνισμού στο πλαίσιο μιας κοινωνίας  καταναλωτισμού και πρωτόγνωρης χειραγώγησης από τα ΜΜΕ, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που πολλαπλασιάζει τους κοινωνικά απόβλητους άστεγους-πένητες-συτιζόμενους στα συσσίτια και  την άγρια καταστολή που περιφρουρεί το κοινωνικό-πολιτικό κατεστημένο, ενισχύει τις τάσεις φυγής κάθε είδους. Αυτοί οι λόγοι σπρώχνουν τους νέους ανθρώπους στα ναρκωτικά σε ολοένα πιο μικρή ηλικία, όπου το βαλάντιο καθορίζει την ποιότητα και το είδος, αλλά και το ραντεβού με το θάνατο.
Φυσικά, η υποχρεωτική κατάταξη των νέων στον στρατό, ο στρατωνισμός και η μετατροπή τους από ειρηνικούς πολίτες σε ένστολους δολοφόνους, το τσάκισμα της προσωπικότητας τους από τη διαταγή, τον ανώτερο και η βίαιη ομογενοποίηση που αποσκοπεί στην συντριβή κάθε ιδιαιτερότητας, κάθε διαφορετικότητας, η απαιτούμενη υποταγή και πειθαρχία, είναι παράγοντες που σπρώχνουν ακόμη πιο βίαια στα ναρκωτικά, εντείνουν τα καταθλιπτικά φαινόμενα, οπλίζουν το όπλο και το γυρνούν εναντίον του ίδιου μας του εαυτού, είτε είμαστε χρήστες ναρκωτικών είτε είμαστε «καθαροί»!
Βλέπεις οι αυτοκτονίες σημειώνονται ανεξάρτητα την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την προηγούμενη κοινωνική εμπειρία και πάντα αφήνουν απ΄ έξω το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.
Ποτέ δεν καταγράφηκε αυτοκτονία γόνου πλούσιας οικογένειας, βύσματος των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Όμως ο στρατός και το Υγειονομικό συνεχίζουν να πραγματοποιούν μελέτες στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, θέλοντας να συγκαλύψουν τις πραγματικές ευθύνες του στρατιωτικού θεσμού.
Αποφεύγουν να επισκεφτούν για αυτό το λόγο της μονάδες της παραμεθορίου. Αν και έχουν τα στοιχεία, αν και ξέρουν τι γίνεται, πρέπει να διαιωνίσουν το μύθο ότι το ποσοστό των αυτοκτονιών και των ψυχολογικών προβλημάτων είναι λίγο πολύ το ίδιο με αυτό της υπόλοιπης κοινωνίας .
Αρνούνται επομένως να επισκεφτούν τις μονάδες του Έβρου, των νησιών και της ΕΛΔΥΚ, τα χρονικά διαστήματα που είναι προσδιορισμένο πια ότι υπάρχει έξαρση της αυτοκτονικής διάθεσης, όταν δηλαδή υπάρχει «απογείωση» της εντατικοποίησης, του εγκλεισμού, της πίεσης εξαιτίας της εκπαίδευσης, των ατελείωτων υπηρεσιών και των αγγαρειών. Είναι οι περίοδοι που βιώνεται ολοκληρωτικά το πραγματικό νόημα της υποχρεωτικής στράτευσης: ακραία εργασιακή εκμετάλλευση του αναλώσιμου της πρώτης γραμμής φαντάρου λαϊκής καταγωγής, που βιώνει την αυθαιρεσία των στελεχών, την πραγματικότητα των βυσμάτων με ισχυρή ταξική καταγωγή ή πολιτικής ένταξη σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, τον ρατσισμό της τοπικής κοινωνίας και τη μετατροπή μας για ακόμη φορά σε υποψήφιο θύμα της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, που μας κοιτά ως πορτοφόλι.
Αδιαφορούν επομένως για τους πραγματικούς λόγους που οδηγούν την νεολαία στα ναρκωτικά, είτε μέσα, είτε έξω από τα στρατόπεδα, είναι όργανα μιας συντεταγμένης προσπάθειας που επιθυμεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του στρατιωτικού κατεστημένου. Αυτών δηλαδή που δεσμεύτηκαν να διαφυλάξουν τα δικαιώματα των στρατευμένων, αλλά καθημερινά οξύνουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν, αμαυρώνουν την προσωπικότητα μας, θέτουν την σωματική-πνευματική μας υγεία αλλά και την ζωή μας σε κίνδυνο.
Τα κόμματα εξουσίας λοιπόν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και η στρατιωτική ηγεσία φέρουν ακέραιη την ευθύνη για κάθε αυτοκτονία στον στρατό, για κάθε δολοφονία δηλαδή από τον στρατό.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: 
Ναρκωτικά και θητεία ,"αυτοκτονικός" συνδυασμός
Γενικά, πληθυσμό υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονική συμπεριφορά, φαίνεται πως αποτελούν οι στρατιώτες, κατά τη διάρκεια της βασικής τους εκπαίδευσης.Όμως η αυτοκτονική συμπεριφορά είναι ιδιαίτερα συχνή σε άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.


Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, που θα παρουσιαστεί στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, μελετήθηκε ένα δείγμα 250 νεοσύλλεκτων που νοσηλεύτηκαν στην Ψυχιατρική Κλινική του 414 ΣΝΕΝ και συσχετίστηκαν οι τάσεις αυτοκτονίας με τη χρήση ουσιών.

Όπως επισημαίνεται στα αποτελέσματα της έρευνας, από το δείγμα αυτό, τα άτομα που έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας, παρουσιάζουν σε υψηλό ποσοστό και χρήση τοξικών ουσιών. 
Απ'  ότι φαίνεται βέβαια, τα άτομα αυτά παρουσιάζουν σε υψηλό ποσοστό και προειδοποιητικά σημεία, τα οποία όμως φαίνεται ότι διαφεύγουν της προσοχής και της αναγνώρισης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.«Η ταυτοποίηση προειδοποιητικών σημείων που υποδηλώνουν την κλιμάκωση της απελπισίας και της αυτοκτονικής πρόθεσης σε συνδυασμό με χρήση τοξικών ουσιών, αποτελούν αξιόπιστους δείκτες κινδύνου και χρήσιμα στοιχεία για την πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς», όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στα αποτελέσματα της έρευνας.    
Υψηλά τα ποσοστά κατάθλιψης στους νεοσύλλεκτους
Υψηλά ποσοστά μέτριας έως σοβαρής καταθλιπτικής διαταραχής σε νεοσύλλεκτους ηλικίας 18-28 ετών, έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε από τη Β΄ Παθολογική Κλινική και το ΤΕΠ του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών σε συνεργασία με την Ψυχιαατρική Κλινική του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων.
Η μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, βασίστηκε στις απαντήσεις που έδωσαν σε ειδικά ερωτηματολόγια 542 νεοσύλλεκτοί. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι το 14,02% των νεοσυλλέκτων δεν ένιωθε ότι είχε «καλή ζωή», το 16,05% παρουσίαζε τουλάχιστον μέτρια συναισθηματική διαταραχή ενώ το 3,87% είχε συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης (ποσοστό παρόμοιο με αυτό των ανδρών στον γενικό πληθυσμό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου